Volt egy strand

Arold Péter

Cinkota strand. Ki emlékszik még rá? Talán kétszer voltam kőbányai gyökerekkel – nem volt messze – a cinkotai strandon. Akkor még nem volt feszített víztükör, szauna, meleg vizes részleg, csak amit a nap felmelegített. De gyerekfejjel élveztem a vizet.

2014-ben készült egy  terv mely a terület átalakításáról készült  a Vidra Tervező Műhely munkájaként. Nem lett belőle semmi. Az ingatlan.com ajánlata szerint, még mindig eladó. A jelenlegi IZ-SP besorolás szerint a intézményi-sportfunkció, ehhez kapcsolódóan turizmus, wellness, vendéglátás. A telekre sport, szabadidő, turizmussal kapcsolatos létesítmény, wellness szálloda építhető. Területe 22 012 m². Nem kicsi. A kutyának sem kell. Az ára 1,2 milliárd forint.

Trásy Krisztina tájépítész az egykori Cinkotai Strand területét választotta diplomamunkája helyszínéül. 2013-as diplomamunkájának célja egy olyan terv megalkotása volt, amely tiszteleg a hely múltja előtt, ugyanakkor jól használható, korszerű rekreációs felületet hoz létre, amely egyúttal közösségi térként is funkcionál, s az igényes szórakozás biztosításán túl szerepet vállal az értékek közvetítésében is.

A Budapesttel szomszédos Cinkota határában a 20. század elején sok városit vonzó, nagy üdülőtelepek jöttek létre, így a falu látványos fejlődésnek indult. A városi lakosok kitelepülésével új lendületet kapott a fürdőkultúra is: az 1920-as években helyi összefogással alakult meg a Fürdőtársulat, melynek közreműködésével a cinkotai HÉV-megálló mellett, egy egykori lóúsztató helyén megépült a Cinkotai Strandfürdő, mely 1926. július 8-án nyitotta meg kapuit  –  írja az epiteszforum.hu

Az enyészeté, mint a legtöbb külvárosi hideg vizes strand. A valamikor szórakozást és egy kis pihenést nyújtó hely teljesen lepusztult.

1990 után, mint annyi minden más, magán kézbe került, majd és majd 10 év elteltével bezárták. Történtek ugyan  kísérletek  a terület újrahasznosítására és például amikor közeli Naplás-tavat leengedték például, a még meglévő egykori strand medencéjébe vitték a halakat, ott lehetett horgászni. Később használtautó-piac is működött a strand területén, de 2006-ban lebontották az épületeket. Azóta semmi.

Ma már rá sem ismerni a helyre.

Egy 2010-es felvétel

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .