A Caprera-patak

A Caprera-patak forrása kavicsos-homokos talajból bukkan elő Cinkota és Csömör határán. Medre meredek esésű, így a víz sebesen csobogva fut délkelet felé, és szűk két kilométer után, a Szabadföld útnál ömlik bele a Szilas-patakba.

Felső szakaszán nyitott, de a volt Cinkotai-strandot elhagyva csatornába terelve folytatja útját. Nevét Batthyányi Ilona grófnőtől (1842-1929) kapta, aki nagy tisztelője volt Guiseppe Garibaldi tábornoknak.

Garibaldi (1807-1882) olasz szabadságharcos katonatiszt, élete delén vásárolta meg a Szardínia partjai közelében fekvő Caprera-szigetet. Idős korában ide vonult vissza, majd itt is halt meg. Szintén a Batthyányiakhoz köthető két nyitott fürdő kiépítése a Caprera-patak mentén. Egyiknek romjai a Cinkota alsó HÉV-megálló mellett láthatók. A másik az 1990-ben véglegesen bezárt Cinkotai strandfürdő, melyet eredetileg lóúsztatás és öntözés céljából építettek, később válogatott vízilabda meccset is rendeztek benne  és sokáig közkedvelt strand volt a lakosság körében. A Caprera-patak egyedülállóan tiszta vízével kiemelkedik a többi budapesti vízfolyás sorából.  A patak felső szakaszán régen úszóversenyeket rendeztek.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .