Koronavírus – helyi helyzetkép

 A kormány által meghirdetett veszélyhelyzet különleges felhatalmazást ad a polgármestereknek, az alábbiakban összeválogatjuk Kovács Péter XVI. kerületi polgármester intézkedéseit (cikkünk 2020. március 17-én készült), így tájékoztatva olvasóinkat az aktuális helyzetről.
• A XVI. kerületi nyugdíjas klubok foglalkozásai 2020. március 13-tól elmaradnak. A klubtagok és a szociális étkeztetést igénybe vevők számára az étkezést továbbra is biztosítjuk, azzal a feltétellel, hogy az ebédet ételhordóban vihetik haza és kizárólag otthon fogyaszthatják el.
• A Rákosmenti Mezei Őrszolgálat által üzemeltetett Kertvárosi Tanyaudvar nem fogad látogatókat.
• A Sashalmi Piac továbbra is üzemel, viszont a közösségi teremben nem tartanak rendezvényeket.
• Minden iskolai program, iskolai rendezvény, nyílt nap, családi nap, sportverseny, tanulmányi verseny, szülői értekezlet, ünnepség, kirándulás, tábor, erdei iskola, testvériskolai látogatás, külföldi utazás,- beleértve a Határtalanul! program keretében erre a tanévre szervezett külföldi kirándulásokat is – lemondásra került.
• A XVI. kerületi Önkormányzat fenntartásában levő óvodák március 16-tól ügyeleti rendben működnek. Kérjük, aki meg tudja oldani (idős nagyszülők segítsége nélkül) tartsa otthon gyermekét. Aki az otthontartás mellett dönt, kérjük a szokásos csatornákon értesítse az óvodát, mondja le az étkezést és jelezze meddig tervezi otthon tartani gyermekét. A távolmaradást szülői igazolás mellett elfogadjuk.
• Akik nem tudják megoldani az otthoni gyermekfelügyeletet, azokat várják az óvodák, de már a bejárati ajtóban átveszik a dadusok a szülőktől a gyermekeket.
• Az elmúlt időszakban monitoroztuk a szülői igényeket és ennek megfelelően a Kertvárosi Egyesített Bölcsőde további intézkedésig fokozott és rendszeres fertőtlenítés mellett, változatlanul nyitva tart. Természetesen, aki nem kívánja bölcsődébe vinni gyermekét, ott a szülői igazolásokat elfogadjuk, de kérjük jelezzék meddig tervezik otthon tartani gyermeküket.
• A legveszélyeztetettebb idős korosztály ellátása érdekében az Önkormányzat szállítási kapacitásokat csoportosított át. Az Önkormányzat minden szépkorú számára, ahol a családban, a rokonságban vagy az ismeretségi körben nem tudják megoldani az ellátást, az Önkormányzat biztosítja a gyógyszerek kiváltását és a bevásárlást. Erre a szolgáltatásra a kabinet@bp16.hu és a 8 óra 20 óra között hívható 06-20-940-76-52 szépkorú segélyvonalon lehet jelentkezni. A saját egészségük megóvása érekében kérjük a szépkorúakat, hogy inkább ezt az ingyenes szolgáltatást válasszák, mintsem, hogy maguk mennek el a gyógyszertárba vagy a boltba. Amennyiben a szolgáltatásra megnő az igény, kérjük a kerületiek önkéntes felajánlással segítsék az Önkormányzat munkáját. A legfontosabb az idősek egészsége, mert ők a legveszélyeztetettebb korosztály.
• A március végi Kerületi Pedagógiai Napok elmaradnak.
• A Corvin Művelődési Ház – Erzsébetligeti Színház, a Kertvárosi Helytörténeti és Emlékezet Központ valamint a Civil Házak összes rendezvénye létszámtól függetlenül március 31-ig elmarad. Szintén elmaradnak az óvodai nyílt napok.
• Az Önkormányzat felkészült a hatósági karanténban levő lakótársaink ellátására.
  (Legfrissebb információink szerint március 18-tól bezárnak a kerületi uszodák.)

Dr. Kiss Marianna, a Kertvárosi Egészségügyi Szolgálat vezetője március 16-tól a kövtkezőket rendelte el:
A koronavírus fertőzés terjedésének megelőzése érdekében 03. 16-tól visszavonásig tervezett egészségügyi ellátás csak akkor történhet, ha arra sürgős szükség miatt (életveszély vagy tartós egészségkárosodás elkerülése érdekében) kerül sor. Amennyiben a lakosok állapota nem igényel közvetlen orovos-beteg találkozást, úgy telefonon konzultáljanak háziorvosukkal, aki a gyógyszereket e-recept formájában fel tudja írni, és azt a gyógyszertárban a TAJ-kártya bemutatásával ki tudják váltani.
A célzott népegészségügyi szűrővizsgálatok (tüdőszűrés, méhnyakrák szűrés, vastagbél szűrés, emlő szűrés) elmaradnak. A fogorvosi ellátás keretében csak sürgősségi ellátást nyújtunk. A vészhelyzet időtartama alatt felfüggesztjük a nem sürgős műtéteket, az endoszkópos vizsgálatokat és a menedzser szűréseket.

Várhatóan megnő a munka nélkül maradók száma, a munkanélküli segélyek online ügyéntézésére várhatóan egy-két hét múlva lesz lehetőség a www.munka.hu honlapon, illetve a fővárosi kormányhivatal honlapja Foglalkoztatási osztály menüpontján.
A tevékenységüket kényszerűen szüneteltető vállalkozások számára nem jelentek meg olyan rendeletek, amik ezt lehetővé tennék. A fizetés nélküli szabadságra küldött dologzóknak fizetniük kell a biztosítást, különben TB-ellátatlanok maradnak – hívta fel a figyelmet kiadónk adótanácsadója.