Hírek, Koronavírus

Németországban egyelőre nem lesz kötelező az oltás

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Franciaországgal és Görögországgal ellentétben Németországban egyelőre egyetlen foglalkozási vagy más társadalmi csoport tagjainak sem lesz kötelező az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) okozta betegség elleni (Covid-19) védőoltás – jelentették be kedden Berlinben.

Angela Merkel kancellár, Jens Spahn egészségügyi miniszter és Lothar Wieler, a Robert Koch közegészségügyi intézet (RKI) vezetőjének közös tájékoztatóján a kormányfő kiemelte, hogy a fokozottan fertőzőképes delta vírusváltozat terjedése miatt a 12-59-éves korosztályban legalább 85 százalékos, az idősebbeknél pedig 90 százalékos átoltottság szükséges a koronavírus-járvány megállításához.

Hirdetés

Fogászati és gyógyszertári asszisztensképzés


    Ezt ugyan “nagyon nehéz lesz elérni”, de az oltás nem lesz kötelező – tette hozzá Angela Merkel, aláhúzva, hogy az oltás önkéntességéről szóló ígéret megszegése nem erősítené a társadalmi bizalmat.
    Ugyanakkor arra a kérdésre, hogy meddig tartható még, hogy az oltástól elzárkózók közpénzből finanszírozott szolgáltatás révén ingyen teszteltethetik magukat, és negatív lelettel ugyanolyan lehetőségekre tesznek szert, mint a beoltottak, a kancellár azt mondta, hogy a tesztelés ingyenességének megszüntetése “közvetett oltási kötelezettség” lenne, és nem lehet kizárni, hogy néhány hónap múlva sor kerül rá.


    Az ilyen intézkedéseket alaposan meg kell fontolni, de a következő hetekre mindenképpen az érvényes, hogy inkább a meggyőzés, az érvek ereje, az emberek buzdítása révén igyekeznek növelni az átoltottságot – fejtette ki Angela Merkel.


    Mint mondta, a viszonylag jó járványhelyzet miatt egyesek feleslegesnek érzik, mások túl kockázatosnak tartják az oltást. “Ezért minden bizonytalannak azt mondom, hogy az az oltás nemcsak őt védi, hanem a körülötte lévőket is, akik fontosak neki, akiket szeret” – fogalmazott.

Az is fontos, hogy az oltás nemcsak a betegségtől véd, hanem lazítja a járványügyi korlátozásokat is – tette hozzá. “Minél többen beoltatják magukat, annál szabadabbak leszünk” – mondta a kancellár.


    Lothar Wieler hozzátette: a tudományos adatok is azt mutatják, hogy nem kell kötelezővé tenni az oltást. Elegen akarják beadatni a védőoltást, de vannak, akik valamilyen okból nem hajlandók orvoshoz menni. Ezeket az embereket kell elérni új megoldásokkal, az oltás elérhetőségének javításával – fejtette ki az RKI elnöke, utalva arra, hogy az utóbbi napokban több tartományban különleges helyszíneken alakítanak ki oltópontokat, Berlinben például szombaton egy lakberendezési nagyáruház parkolójában megnyitják az első úgynevezett drive-in/walk-in oltópontot, ahol autósok és gyalogosok időpontfoglalás nélkül adathatnak be Moderna- vagy Johnson&Johnson-féle vakcinát.


    Jens Spahn ugyancsak hangsúlyozta, hogy “kreatív” megoldásokra, új típusú “oltási akciókra” van szükség, hogy a kampány elérje a bizonytalanokat.
    Mindhárman kiemelték, hogy a harmadik hullám levonulása nem jelenti a járvány végét, és bár a legtöbb korlátozást már visszavonták, az alapvető fertőzéshigiéniai óvintézkedéseket – közösségi maszkviselés, társas távolságtartás, gyakori kézmosás és szellőztetés – továbbra is be kell tartani.


    Keddig, az oltási kampány első 200 napján legalább egy adag védőoltást a lakosság 58,7 százaléka – 48 799 636 ember – kapott. Teljes oltással a lakosság 43 százaléka – 35 776 237 ember – rendelkezik Németországban.


Érdekel minket az ön véleménye is

Hozzászólás lezárva