Jövő hónaptól szabályozzák a rollerek parkoltatását

Mit kell tudni 2023. augusztus 1-jét követően a XVI. kerületi Önkormányzat közterületein bérelhető mikromobilitási eszközök – elektromos roller – elhelyezéséről?

Mire vonatkozik a szabályozás?

Kizárólag a XVI. kerületi Önkormányzat SAJÁT tulajdonú közterületeire.

Melyek ezek?

Alapvetően azok az utak utcák, ahol nem jár busz, illetve nem főútvonalak, mert ezek a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában vannak, és itt mi nem szabályozhatjuk a tárolást. Fővárosi út pl. a Kerepesi út, Veres Péter út, Újszász utca, Hősök fasora, Vidámvásár út, Rákosi, út, Csömöri út, Baross Gábor utca, Batsányi utca, József utca, stb. Tehát ezeken kívül az összes közterület.

Fogok-e találkozni felborogatott, a saját ingatlan használatát akadályozó elektromos rollerrel?

Nem, mivel a jövőben a járművek kizárólag a gyűjtőpontokon lesznek elhelyezhetőek.

Milyen feltételekkel használhatják a gyűjtőpontokat a szolgáltatók?

A szolgáltatóknak szerződést kell kötniük a XVI. kerületi Önkormányzattal, és a használatért díjat kell fizetniük.

Az elektromos rollerek műholdas nyomkövető és kommunikációs rendszerrel vannak ellátva. Ennek segítségével a szolgáltatónak biztosítania kell, hogy a járművek csak itt legyenek leállíthatóak, más helyeken ne lehessen befejezni a kölcsönzést. Tehát, ha a kijelölt helytől több utcányira állítja le a használó az eszközt, akkor rendszer folyamatosan tovább számlázza neki a használati díjat.

Zavaró lesz-e a gyűjtőpont az ott lakók számára?

A gyűjtőpontok minden esetben úgy lesznek kialakítva, hogy semmiképp ne zavarják az ott lakók nyugalmát és se a gyalogos, se az autós forgalmat ne akadályozzák.

Hogyan lesz felismerhető egy gyűjtőpont?

A kijelölt mikromobilitási pont (gyűjtőpont) és annak területi határa megfelelő jelzéssel (táblával, felfestéssel vagy más jól látható módon) kerül megjelölésre

Milyen távolságokra lesznek egymástól a gyűjtőpontok?

Amennyiben a Fővárosi Önkormányzat is kijelöli a saját területén a gyűjtőpontokat, azok egymástól egy kb. 350 m átmérőjű kör alakú területet lefedve lesznek egymástól.

Hány darab elektromos roller lesz a gyűjtőpontokon?

Egyazon mikromobilitási szolgáltatóval azonos fajtájú kölcsönzési célú mikromobilitási eszközei tekintetében legalább 24 és legfeljebb 55 kölcsönzési célú mikromobilitási eszköz kihelyezésére köthető hatósági szerződés. Ez a szám az összes, a XVI. kerületi Önkormányzat tulajdonában álló területre vonatkozik. 20 db kijelölt gyűjtőpont esetén ez szolgáltatóként maximum 2-3 járművet jelent. Figyelembe véve azt, hogy jelenleg 2 nagy szolgáltató van jelen a kerületben, ez a szám számításaink szerint maximum 6-8 db között lesz majd.

Mi történik, ha több szolgáltató jelenik meg a XVI. kerületben?

Mivel a gyűjtőpontokra az önkormányzat határozott idejű szerződéseket köt, új szolgáltatók és igények esetén a szerződések módosításával, további szerződések meg nem kötésével tudja szabályozni a gyűjtőpontokon elhelyezhető járművek mennyiségét úgy, hogy a használók számára elegendő mennyiség álljon rendelkezésre, a kerület lakói számára pedig ne legyen zavaró a számuk.

Összességében hány db elektromos roller lesz a gyűjtőpontokon?

Az Önkormányzat egyidejűleg legfeljebb 165 mikromobilitási eszköz (elektromos roller) elhelyezésére, tárolására köt hatósági szerződést.

Elegendő roller lesz a használók számára a kerületben?

Igen, hiszen ha a Fővárosi Önkormányzat is kijelöli a gyűjtőpontokat a tömegközlekedési csomópontokon, akkor ott is tárolhatók lesznek. Ezek a pontok segítenek abban, hogy a használók a kerület bármely pontjáról könnyen és gyorsan elérjék a tömegközlekedési kapcsolatokat.

Hol lesznek a XVI. kerületi Önkormányzat saját közterületein a gyűjtőpontok?

A mikromobilitási pontok kijelöléséről a Közbiztonsági és Közlekedési Bizottság javaslata alapján a polgármester dönt, melyet az Önkormányzat honlapján is közzétesz.

Ezek várhatóan a következők lesznek:

1. 1161 József utca / Baross utca kereszteződése

2. 1161 Pejkó utca / Rozsos utca és/vagy 1161 Csömöri út /Rozsos utca kereszteződése

3. 1161 Hősök tere

4. 1162 Pálfi tér

5. 1162 János utca / Hermina utca kereszteződése

6. Hermina Bringapark – Hanga utca felől

7. Hermina Bringapark – Szlovák út felől

8. 1162 Monoki utca / Menyhért utca kereszteződése

9. 1164 Olló utca / Alsómalom utca kereszteződése

10. 1164 Honfoglalás lakópark

11. 1163 Sashalmi Piac

12. 1163 Havashalom park

13. 1165 Sasvár utca 101. (Centenáriumi lakótelep)

14. 1165 István király utca / Blaha Lujza utca kereszteződés (Ikarus sporttelep)

15. 1164 Bugac tér

16. 1163 Újszász utca / Újkőbánya utca kereszteződés

17. 1165 Erzsébetligeti Színház előtti tér

18. 1165 Petőfi tér

19. 1165 Zsemlékes utca / Farkasbab utca kereszteződése

20. 1165 Andócs tér

Mi történik akkor, ha a szolgáltató nem a kerületi rendelet szerint használja a gyűjtőpontokat?

– a jogellenes használattal érintett napokra 5000 Ft/eszköz/nap jogcím nélküli közterület-használati díjat kell

– a jogellenes közterület-használat megszüntetése, a szabálytalanul elhelyezett, illetve tárolt mikromobilitási eszköz elszállítása a felszólítást követő 24 órán belül a mikromobilitási szolgáltató kötelezettsége. Ennek elmulasztása esetén az Önkormányzat Közterület-felügyeleti Irodája (továbbiakban: Közterület-felügyelet) a mikromobilitási eszközt a mikromobilitási szolgáltató költségére elszállítathatja Az elszállítás költsége 5000 Ft/eszköz, a tárolás díja 500 Ft/eszköz/nap azzal, hogy a fizetendő

Kőbe vannak vésve a gyűjtőpontok helyszínei?

Nem, mivel az igények dinamikusan változnak és a használati szokások sokszor kisebb területen belül is változnak, így ezeket folyamatosan figyeljük és szükség, illetve igény esetén rövid időn belül a szabályozás adta lehetőségek kihasználásával reagálunk.

Mit tehetek, ha bármilyen kérdésem, javaslatom, panaszom, vagy bejelentenivalóm van?

Ilyen esetben elsősorban a szolgáltatót kell közvetlenül megkeresni, a nem megfelelő, akadályozó közterület használatot pedig az erollerbejelento@bp16.hu címen jelezhetik az önkormányzat felé. Ugyanide várjuk a tapasztalatokat, javaslatokat, ötleteket is.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .